Aplechs. Models en vers y en prosa. Retrats de Prudenci Bertrana

Del 27/09/2017 fins el 18/10/2017

Entre 1905 i 1906 Prudenci Bertrana va realitzar trenta-sis dibuixos, retrats de literats catalans, per encàrrec de l’editorial gironina Dalmau Carles i Cia. Aquests dibuixos havien d’il·lustrar, juntament amb tants altres executats per l’artista Berga i Boada, el llibre de lectures Aplech: models en vers y en prosa del nostre Renaixement per a ús de las escoles de Catalunya, Mallorca, Valencia y Rosselló, una selecció antològica de textos de literats catalans.

Els dibuixos es van conservar a l’editorial fins el 1974 quan Joaquim Pla i Dalmau, hereu de l’editorial Dalmau Pla, en va fer donació a la Diputació de Girona i van ser dipositats al Museu d’Art de Girona. Ara es presenta el conjunt en una mostra que esdevé pretext per aprofundir en la figura de dibuixant i retratista de Bertrana, però també per a conèixer una obra, l’Aplech, en la qual van confluir pedagogs, poetes, escriptors i artistes.

Un dels millor exemples de llibres d’ús escolar que, en el marc del Modernisme, pretenien la recuperació, difusió i consolidació d’una cultura plenament catalana en què la literatura i l’art n’esdevenien fonamentals.

La mostra es podrà visitar del 27 de setembre al 18 d’octubre a la Biblioteca Iu Bohigas de Salt (carrer de Sant Antoni, 1 – Salt).

Els horaris de la mostra seran:

dilluns, de 16 a 20 h;

dimarts, dimecres i dijous, de 10 a 13:00 h i de 16 a 20:00 h

divendres, de 10 a 20:00 h

dissabtes, de 10 a 14:00 h

 

 

SaveSave

SaveSave